Nu exista o solutie universala pentru aceasta problema, dar exista cateva lucruri pe care le poti incerca.
Odata cu schimbarea anotimpului, variatiile de umiditate si de temperatura pot face ca lemnul sa se umfle sau sa se micsoreze, ceea ce face ca usile din lemn sa ramana uneori intepenite sau sa nu se inchida bine. Alti factori ce pot duce la intepenirea usilor sunt balamalele slabite, suruburile desprinse sau garniturile si chederele uzate. Desi nu exista o solutie universala pentru aceasta problema, exista cateva idei pe care le poti incerca pentru a “imblanzi” putin usile incapatanate.
Fii atent la lufturi
Primul lucru pe care trebuie sa il verifici atunci cand te confrunti cu o usa dificil de inchis sau de deschis este daca se suprapune perfect cu tocul usii si daca e paralela cu acesta. Daca usa nu este aliniata corect cu tocul, probabil ca aceasta e problema care face ca usa sa ramana uneori intepenita. Verifica spatiul dintre usa si toc si daca acesta este uniform. Ar trebui sa ai intre 0.15 si 0.30 cm intre usa si cadru. Daca aceste distante nu sunt uniforme, cel mai probabil feroneria s-a slabit sau exista alt motiv pentru care usa s-a lasat.
Strange balamalele
Daca usa nu se aliniaza cu tocul, incepi prin a verifica balamalele. Uneori, balamalele usii se pot slabi in timp, permitandu-i acesteia sa se distanteze de toc. Verifica feroneria pentru a vedea daca este bine fixata pe toc si foloseste o surubelnita pentru a strange toate suruburile slabite ale balamalelor. Daca te-ai asigurat ca totul e in regula cu balamalele, iar usa inca iti da batai de cap, nu iti face griji – mai ai cateva lucruri de incercat.
Schimba suruburile uzate si slabite
Daca ai vreun surub care se invarte in gol fara sa stranga, cel mai probabil este uzat si a stricat si lemnul. Scoate suruburile de la balama si expune suprafata de lemn de care au fost atasate. Foloseste o aschie de lemn si niste adeziv pentru lemn pentru a umple gaura si las-o sa se usuce bine, apoi da o noua gaura cu bormasina electrica sau cu baterie. Ai grija sa fie in acelasi loc, astfel incat sa se potriveasca perfect, dupa care prinde din nou balamaua in suruburi. Aceasta reparatie ar trebui sa consolideze pozitia usii.
Foloseste o pana de reglaj
Un alt motiv pentru care e posibil ca usa sa nu fie perfect aliniata cu tocul este “asezarea” casei in timp, ceea ce permite usilor sa se incline usor. Desi in general aceasta nu este o problema structurala, ea poate fi cauza intepenirii frustrante a usilor. Pentru a remedia aceasta situatie, poti incerca sa folosesti o pana in spatele balamalei inferioare pentru a indrepta usa in cadru. Tot ce trebuie sa faci este sa scoti suruburile care tin balamaua inferioara de tocul usii, sa pui pana in spatele locului in care balamaua se ataseaza de toc si apoi sa prinzi din nou balamaua de tocul usii. Poti folosi un fir de plumb sau un poloboc pentru a verifica daca usa este dreapta peste tot, insa testul real este deschiderea si inchiderea usii pentru a vedea cum functioneaza.
Inverseaza balamalele
Daca locuiesti intr-o cladire mai veche, iar usa se intepeneste constant, desi pare ca totul e potrivit perfect, poti incerca sa inversezi balamalele intre ele. In timp, balamaua superioara a unei usi, care suporta cea mai mare parte a greutatii acesteia, se poate indoi putin, permitand ca partea superioara a usii sa se desprinda de toc. Inlocuirea balamalei superioare cu cea din partea de jos a usii poate contribui la remedierea problemei si poate sa mai reduca putin din intepenirea usii.
Taie pe masura
Daca niciunul dintre aceste remedii nu ajuta, sau daca distanta dintre usa si toc nu iti permite sa pui pene la balama, e momentul sa incerci sa faci o lucrare usoara de tamplarie. Deschide si inchide usa de cateva ori, incercand sa vezi unde e umflata usa sau unde se freaca de toc. Foloseste un creion pentru a marca zona problematica, apoi scoate usa din balamale si aseaz-o pe un banc de lucru.
Folosind o rindea manuala, poti razui usor partea care trebuie se se potriveasca la masura, dupa care la final sa montezi usa la loc.
O alta optiune este sa folosesti un trimmer pentru usa, o idee mai la indemana daca nu vrei sa scoti usa din balamale, sau daca nu ai un banc de lucru pe care sa poti lucra in siguranta.
Protejeaza lemnul expus
Dupa ce ai incheiat trimmingul, e extrem de important sa vopsesti sau sa sigilezi lemnul expus. Vei putea controla, astfel, nivelul de umiditate pe care o va absorbi sau elibera usa, reducand gradul de umflare sau micsorare al usii atunci cand vremea se schimba. De asemenea, protejarea lemnului poate face ca reparatia sa dureze mai mult.
Sursa: https://lifehacker.com/how-to-fix-a-wooden-door-that-sticks-1849550926