Pentru o functionalitate perfecta si pentru a ne bucura de ele cat mai mult timp, usile de lemn trebuie intretinute ca orice alt lucru din casa. Iar intretinerea lor constanta nu doar ca le asigura un aspect placut, ci vine si cu numeroase avantaje functionale: mentine un nivel ridicat de caldura in casa, tine frigul la distanta, protejeaza impotriva hotilor, a insectelor si animalelor daunatoare etc.

Care sunt cele mai comune probleme cu care se confrunta usile de lemn?

Lemnul are un alt comportament fata de alte materiale de constructie, in sensul ca se dilata la caldura si se contracta la frig. Si metalele fac acest lucru, insa la un nivel mai redus spre deloc in functie de combinatia de metale. Iar aceste dilatari, contractari, deformari duc in timp la crapaturi, la aparitia mucegaiului pe usa, la desprinderea vopselii de pe usa, la indoirea usilor etc.

Cum putem sa contracaram efectele deformarii naturale a lemnului?

Exista cateva modalitati prin care putem sa avem grija de usile de lemn din casa, fie ca o facem singuri, fie ca apelam la profesionisti.

Lacuirea

Prima modalitate este aceea de a lacui usile. Recomandarea este ca aceasta operatiune sa fie facuta chiar de la inceput, indiferent daca usa este 100% noua si are si ea propriul ei lac pe ea. In unele cazuri, usile noi vin cu un strat de lac, insa acesta este subtire si cu siguranta, va trebui sa o mai lacuiesti peste cateva luni. Ca sa nu iti cresti riscul de a iti vedea usa crapata de la umiditatea acumulata, protejeaz-o inca de la inceput cu un strat de lac.

Aplicarea lacului este importanta pentru longevitatea usii. Cumpara un lac de cea mai buna calitate si pregateste usa pentru operatiune. Foloseste o carpa curata pentru a indeparta orice urma de praf sau murdarie si, cu ajutorul unei pensule, aplica lacul pe usa in mod uniform. Lasa sa se usuce si, daca s-au format mici cerculete de lac de la o aplicarea prea grosiera, indeparteaza-le, folosind o hartie adeziva fina si pregateste usa pentru aplicarea celui de-al doilea strat de lac.

Ca si prima data, indeparteaza praful si murdaria care s-a acumulat (acum mai mult ca niciodata, tinand cont usa a avut un lac care a dat particulelor de praf posibilitatea sa se lipeasca mult mai usor) si aplica al doilea strat. De prisos sa mentionam ca trebuie sa faci aceste operatiuni intr-o camera curata, departe de agitatie. Daca stai la casa, o poti face si afara, dar nu sub copaci sau in locuri care ar putea dauna operatiunii in sine.

Pentru o usa de interior, doua straturi de lac sunt de ajuns. Pentru una de exterior, sunt recomandate trei straturi.

Vopsirea

Ca si lacuirea, vopsirea trebuie sa aiba loc intr-o camera curata, unde sa nu fi deranjat/a de copii sau alti membri ai familiei. Camera trebuie, de asemenea, protejata, chiar daca vorbim de o camera unde iti tii sculele sau de garaj. La fel si daca vopsesti usa in curte. Pune un celofan pe jos, lipeste-l ca sa nu il iei in picioare cand te deplasezi si achizitioneaza urmatoarele materiale si ustensile ca sa vopsesti ca un adevarat profesionist:

  • Smirghel
  • Grund
  • Vopsea
  • Masca de protectie
  • Carpa curata
  • Pensula

Inainte de a incepe vopsirea, scoate manerele de la usa si pune-le in alta parte, protejate de praf. Ai putea sa le si acoperi, insa nu vei asigura o aplicare perfecta a vopselii in zona clantelor.

Vopsirea incepe, de fapt, cu smirgheluirea usii pentru a o face fina si pentru a aplica mai usor vopseaua. Dupa aceea, trebuie sa folosesti carpa de praf pentru a indeparta excesul de murdarie. Apoi, se aplica grundul. Regula este ca daca folosesti o vopsea pe baza de ulei, sa folosesti si grundul tot pe baza de ulei si daca vopseaua e pe baza de apa, si grundul folosit trebuie sa fie tot pe baza de apa.

Aplica grundul in mod uniform, las-o sa se usuce, si apoi indeparteaza excesul care se poate forma in bule. Mai sterge o data cu carpa de praf si esti gata sa aplici, in sfarsit, vopseaua. Foloseste aceeasi metoda ca atunci cand ai aplicat grundul. Nu lua multa vopsea pe pensula in speranta de a termina mai repede de vopsit. Daca nu esti dispus/a sa aloci cateva ore pentru a executa operatiunea cum trebuie, nu te mai apuca si cheama un profesionist.

Tratarea crapaturilor

Usile experimenteaza o multime de evenimente. Le trantim, batem cu pumnul in ele, le atingem sau chiar lovim cu picioarele, animalele noastre de companie le zgarie, si totul se adauga la trecerea timpului care le deterioreaza fara ca noi sa putem sa facem mare lucru. De aceea, o data la cativa ani, poti vedea diverse crapaturi in usa care apar ca urmare a diferentelor de temperatura, a folosirii unei vopsele de proasta calitate, a unei montari defectuoase, a comportamentului nostru fata de ele etc.

Din fericire, aceste crapaturi pot fi umplute cu un material special care se gaseste la magazinele de profil, si apoi vopsite pentru a nu se vedea ca a existat o crapatura inainte. De obicei, materialele folosite pentru a umple crapaturile din usile de lemn se intaresc repede. Dupa ce materialul se usuca, vei folosi un smirghel pentru a netezi suprafata, si mai apoi, o vopsea pentru a acoperi zona afectata. Recomandarea este sa vopsesti usa in intregime, daca tot te apuci de operatiunea de vopsit, ca sa nu se vada ciudat zona nou vopsita fata de restul usii.

In afara de aceste probleme, o usa poate sa capete in timp si o alta postura, daca nu a fost bine montata, poate sa inceapa sa ii scartaie balamalele, chiar poate sa ajunga la acel punct in care sa nu se mai poata inchide sau deschide corect. O usa de lemn montata prost si intretinuta precar va avea o durata mica de viata, va permite zgomotului sa treaca cu usurinta dintr-o parte in alta, inclusiv luminii, daca nu se inchide corespunzator, nu va mentine caldura in camera, va lasa frigul sa intre, adica se va dovedi ineficienta din punct de vedere fonic si termic. Pentru a nu ajunge la astfel de probleme, verificati usile din locuinta, inclusiv cele exterior in mod regulat si remediati problemele imediat cum le descoperiti.