O usa e doar o usa… Sau nu e chiar asa?! Daca pe dinafara usile arata toate la fel, exista multe variabile pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand alegi o usa de lemn.
Atunci cand iti propui sa achizitionezi o usa noua, vei intalni in cautarea ta multi termeni cu care probabil ca nu esti familiarizat. In cele ce urmeaza vom incerca sa traducem limbajul acestui domeniu intr-o limba pe care o poti intelege.

Usile din lemn sunt in general disponibile in trei variante: lemn masiv, miez din lemn masiv si miez gol. Cea mai mare diferenta intre aceste trei tipuri de usi este tipul de miez pe care il au. Miezul este cel mai important in ceea ce priveste izolarea fonica, termoizolatia, rezistenta, longevitatea si pretul.

De la distanta, toate cele trei tipuri de usi arata ca si cum ar fi facute din lemn masiv, dar adesea ele sunt imitatii gandite foarte inteligent. Informatiile corecte cu privire la diferentele dintre aceste usi te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru tine si pentru casa ta.

 

Usile din lemn masiv

Asa cum arata si numele, aceasta usa de lemn este facuta 100% din lemn natural (cu exceptia feroneriei, desigur). Aceste usi nu sunt neaparat facute dintr-o singura bucata de lemn, pentru ca sunt greu de gasit in zilele noastre copaci atat de mari. Mai degraba usile din lemn masiv sunt facute din mai multe bucati de lemn masiv puse laolalta intr-o rama, lipite sau unite. Ele confera in continuare aspectul si senzatia unei singure piese masive de lemn, mai ales daca sunt vopsite.

Usile din lemn masiv pot fi facute din lemn de esenta moale, precum stejarul, si sunt extrem de usor de personalizat datorita capacitatii lor de a fi conturate si de a li se da forma.
Usile din lemn masiv sunt in general folosite ca usi de exterior, datorita rezistentei si sigurantei pe care o confera, dar au si toate calitatile unei usi excelente de interior.

Argumente pro
  •  Avand o natura robusta, usile din lemn masiv vor rezista testului timpului si isi vor mentine calitatea de-a lungul timpului.
  •  Pentru ca aceste usi sunt complet solide, ele ofera o izolare acustica si termica excelenta.
  •  Longevitatea acestor usi creste valoarea casei, mentinandu-i o valoare mare de revanzare in timp.
  •  Usile din lemn masiv sunt puternice si sigure, ceea ce le face o optiune excelenta pentru utilizarea ca usi de exterior.
Argumente contra
  •  Pentru ca sunt extrem de rezistente, aceste usi sunt si foarte grele. Tocmai de aceea, instalarea lor va necesita o munca de echipa.
  •  In timp, fluctuatiile ce tin de umiditate pot cauza umflarea sau contractarea usilor.

Usile cu miez din lemn masiv

Usile cu miez masiv sunt concepute in mod inteligent, pentru a arata si a da senzatia unei usi masive din lemn, dar sunt de fapt facute din lemn prelucrat sau din lemn compozit (HDF sau placi aglomerate), avand un furnir din lemn de buna calitate lipit la exterior. Ele arata exact ca o usa din lemn masiv, iar atunci cand sunt facute din lemn prelucrat sunt la fel de robuste ca o usa din lemn masiv.

Lemnul prelucrat este lemn real, pus cu atentie laolalta pentru a crea o bucata unificata de lemn. Pentru ca doar furnirul de la exterior poate fi facut din lemn de o calitate mai buna decat cel din interior, poti avea o usa care arata excelent si care este rezistenta, dar nu este la fel de grea ca o usa 100% din lemn masiv.
Lemnul de la interior poate fi tratat pentru a fi ignifug, ceea ce il face o optiune optima si sigura pentru utilizarea la interior sau la exterior.

Argumente pro
  •  Acest tip de usa este mai rezistent la pagube provocate de umezeala, decat o usa din lemn masiv.
  •  Aceste usi sunt adesea facute din lemn prelucrat, de densitate mare, ceea ce le face extrem de rezistente.
  •  Ele nu sunt complet goale, astfel incat usile cu miez masiv ofera izolare fonica si termica.
Argumente contra
  •  Pentru ca exteriorul usii este doar un furnir, optiunile legate de stil pot fi mai limitate.
  •  Aceste usi robuste sunt grele, necesitand mai multa coordonare la instalare.

Usile cu miez gol

La fel ca o usa cu miez din lemn masiv, si usile cu miez gol sunt realizate dintr-un furnir subtire, care nu se potriveste intotdeauna cu continutul de la interior. Usile cu miez gol sunt pline cu hartie sau plastic asezat intr-o stuctura tip fagure de miere, pentru un plus de integritate structurala.

Furnirul poate fi facut din lemn compozit, la fel ca placile aglomerate, creand astfel un produs cu densitate mica, realizat din lemn prelucrat. Adesea aceasta este singura parte facuta din lemn a unei usi.
Usile cu miez gol sunt o alegere comuna pentru usile de interior, datorita costului lor redus. Costul poate fi un factor extrem de important, atunci cand trebuie sa iei in calcul dotarea cu usi noi a unei case cu patru camere.

Daca designul lor usor le face sa fie usor de instalat, acelasi design le face sa nu fie sigure pentru montarea la exterior.

Argumente pro
  •  Pentru ca nu sunt facute complet din lemn, usile cu miez gol sunt relativ stabile in medii in care nivelul umiditatii se modifica mereu.
  •  Cand te gandesti la numarul de usi de interior necesare intr-o casa obisnuita, acest tip de usi este o solutie reala pentru a economisi o multime de bani.
  •  Sunt usoare, usor de transportat, de reglat si de instalat.
Argumente contra
  •  Usile cu miez gol ofera destul de putin in ceea ce priveste rezistenta la foc, conferind un grad mai scazut de securitate in comparatie cu o usa cu miez masiv sau cu o usa din lemn masiv 100%.
  •  Nu confera foarte multa izolare acustica sau termica.
  •  Nu sunt facute din materiale durabile, ceea ce le reduce dramatic longevitatea si functionarea.

Care este usa potrivita pentru tine?

Vizual vorbind, miezul usii nu este foarte important pentru aspectul estetic al unei case. Insa este foarte important pentru calitatea produsului si pentru ce poate el sa iti ofere.
Atunci cand compari usile cu miez din lemn masiv, usile din lemn masiv 100% si usile cu miez gol, ia in calcul modul in care costul lor, longevitatea, siguranta si izolarea pot raspunde nevoilor familiei tale, in timp.

Sursa: https://eightdoors.com/how-to-select-a-wood-door/