cum sa alegi tapetul

Detaliile fac mereu diferenta atunci cand vine vorba despre designul interior. Fie ca acestea inseamna utilizarea unor accesorii pline de imaginatie, care sa confere o nota personala interiorului, sau ca alegi un anumit tip de mobilier, culori si texturi nonconformiste pentru tamplarie, sau pur si simplu alegi un tapet plin de imaginatie, important este sa incerci sa implementezi un anumit concept in casa ta, astfel incat sa o simti ca pe un camin si sa te reprezinte.

Tapetul este una dintre solutiile nu foarte greu de implementat, atunci cand vrei sa schimbi aspectul unui interior. Montarea sa nu este foarte dificila, nici extrem de scumpa si iti poate oferi sansa de a schimba infatisarea unui interior, atunci cand te plictisesti de actualul. Daca vrei sa faci o alegere care sa te multumeasca si care sa se mentina pe termen lung, iata cateva sfaturi pentru a face o alegere bine documentata si o investitie inteligenta. Si asta cu atat mai mult cu cat tapetul poate schimba intreaga infatisare a unui interior si te poate obliga sa schimbi si alte piese din incapere, pentru ca intreaga camera sa aiba un aspect unitar, sa nu fie prea incarcata sau sa apara discrepante de stil.

De la bun inceput trebuie subliniat faptul ca este indicat sa apelezi la ajutorul unui profesionist pentru aplicarea tapetului, astfel incat nu apara cute inestetice sau sa ai surpriza ca in cateva luni incepe sa se dezlipeasca. Tocmai pentru ca tapetul nu este chiar un autocolant de 40 de cm pe care sa-l lipesti in cateva minute pe un perete si intrucat montarea lui presupune cateva cheltuieli, aceasta alegere se poate dovedi riscanta. Urmatoarele trucuri te vor ajuta sa te decizi mai usor, sa scazi riscurile unui esec si sa pleci la acest drum in cunostinta de cauza. Asadar, cum sa alegi tapetul potrivit pentru locuinta ta.

Cum sa alegi tapetul – pentru un efect estetic placut

Fa-ti o galerie cu imagini

Daca nu ai facut asta deja, acum este cel mai bun moment sa faci o documentare vizuala preliminara. Mai exact,  sa cauti cat mai multe imagini cu incaperi decorate cu tapet, care ti se par atragatoare. Poti folosi articole ilustrate de specialitate, cataloage puse la dispozitie de magazine si firmele de profil sau chiar imagini postate de diversi proprietari care au facut aceasta alegere.

Daca ajungi intr-o cafenea chic sau intr-un hotel, care are un astfel de decor, nu te rusina sa faci cateva fotografii pentru a avea cat mai multe variante din care sa alegi si sa intelegi ce stil iti oglindeste mai bine personalitatea si se potriveste mai bine interiorului caminului tau. Priveste toate fotografiile pe care le-ai adunat si iti vei putea face o imagine de ansamblu asupra preferintelor tale, chiar daca nu credeai ca exista un tipar in pozele adunate. Simplu sau complex, ce te reprezinta? Traditional sau clasic?

cum sa alegi tapetul

cum sa alegi tapetul

cum sa alegi tapetul

cum sa alegi tapetul

cum sa alegi tapetul

cum sa alegi tapetul

Alege-ti stilul natural preferat

Fie ca preferintele tale merg spre stilul traditional sau catre cel modern, cu siguranta exista un model de tapet care sa se potriveasca gusturilor tale. Nu exista asadar niciun motiv sa accepti imprimeuri care nu-ti transmit pentru tine si care nu-ti plac. Oferta de pe piata este extrem de variata in zilele noastre asa ca nu trebuie decat sa decizi ce te face sa te simti confortabil si apoi sa cauti cu rabdare ceea ce-ti place. Fii constient de culorile, modelele si stilurile de care te simti atras si nu accepta tipare care sunt la moda, dar nu se potrivesc cu stilul tau personal. In mod ideal, alegerea ta ar trebui sa fie una cu care sa poti trai multumit in urmatorii ani, fara sa ai senzatia ca spatiul astfel decorat te sufoca, este demodat sau nu te reprezinta.

Ia o mostra si obisnuieste-te cu ea

Acest pas este unul foarte important. Inainte de a trece la alegerea finala este esential sa iei o mostra din modelul pe care vrei sa-l alegi pentru interiorul tau. La intoarcerea acasa, lipeste-l pe un perete al camerei pe care vrei s-o tapetezi si lasa-l acolo o vreme, sa vezi daca te poti obisnui cu el sau daca pe termen lung te deranjeaza modelul respectiv. Astfel, iti poti da seama mai usor daca modelul se potriveste cu restul finisajelor si cu accesoriile din camera. In plus, poti vedea cum arata in diverse momente ale zilei, la lumina artificiala sau naturala.

Cunoaste-ti obiectivul

Ce speri ca va face noul tau tapet pentru spatiul in care vrei sa-l folosesti? Ii va adauga profunzime, textura, stralucire, ii va imblanzi muchiile, va face camera mai inalta sau ii va da un aer mai intim? Si, mai presus de toate, intreaba-te cum vrei sa te faca pe tine sa te simti alegerea ta. Cand intri in spatiul decorat, vrei sa te simti important, stralucitor, vesel si optimist, relaxat? Sau… orice altceva iti mai trece tie prin minte; alegerea iti apartine in totalitate. Daca obiectivul tau este sa creezi un interior care sa impresioneze, atunci trebuie sa fii hotarat, altfel vei fi dezamagit. Daca nu esti sigur pe alegerea ta, comanda mostre cu diverse modele si incerca sa te acomodezi cu ele.

Exploreaza toate posibilitatile de acoperire a peretilor

In zilele noastre optiunile in privinta imbracarii peretilor sunt nelimitate, astfel incat nu trebuie sa te multumesti cu un tapet simplu, daca iti doresti ceva mai extravagant. Poti alege o textura bogata, din mai multe straturi suprapuse, care pot include matase japoneza sau hartie texturata care imita lemnul sau piatra. In plus, in acest moment exista tipuri de tapet foarte usor de intretinut, care pot fi spalate/curatate cu multa usurinta sau care suporta pana la 6 zugraviri succesive.

Ia in considerare vederea din celelalte camere

Trebuie sa acorzi atentie acestui aspect mai ales daca ai de gand sa creezi doar un perete accent. Este important ca acest perete sa fie bine ales, astfel incat sa nu deranjeze atunci cand este privit din camera alaturata. Fa un pas inapoi si imagineaza-ti cum ar arata tapetul pe care ti-l doresti in acea zona a camerei. Daca ti se pare ca modelul sau culoarea acestuia nu se potrivesc, alege sa decorezi cu el un perete asupra caruia nu ai vizibilitate din incaperea alaturata.

Alege spatii in care tapetul nu deranjeaza

Atunci cand hotarasti sa-ti pui tapet in casa, alege un spatiu in care nu petreci foarte mult timp, astfel incat sa nu ajungi sa te plictisesti in scurt timp. Camerele perfecte pentru a face asta sunt scarile, baia, camerele de oaspeti. Vei adauga astfel un plus de stil unor spatii de obicei anoste si nici nu vei risca sa te simti sufocat de o anumita alegere care mai tarziu sa ti se para neinspirata. Daca, totusi, iti pastrezi decizia, poti alege sa extinzi zonele acoperite cu tapet si spre altele mai populate.

Fii subtil

Ceea ce am subliniat mai sus nu inseamna ca nu poti trece direct la decizia de a-ti tapeta livingul. Inainte de a face asta, insa, ar fi bine sa te gandesti cat de des te apuca febra schimbarii mobilierului sau a cromaticii in aceasta camera. Daca descoperi ca faci acest lucru anual sau, mai grav, sezonier, o idee buna ar fi sa alegi un tapet cu decoruri subtile si in culori usor de asortat cu orice ti-ar dicta imaginatia in privinta mobilierului sau a accesoriilor din living, in sezonul urmator.

Solicita ajutor de specialitate

Inainte de a te apuca de cumparaturi, ia legatura cu un profesionist. O persoana care se ocupa de lipirea tapetului iti poate spune exact de ce materiale si in ce cantitati ai nevoie, pentru lucrarea dorita. Daca lucrezi cu un designer de interior, atunci te poti consulta cu acesta si in privinta detaliilor tehnice, dar si in ceea ce le priveste pe cele de ordin estetic. Este foarte important sa cumperi de la bun inceput suficient tapet, cat sa nu fi nevoit ca la un moment dat sa schimbi rola in mijlocul modelului si sa nu-l poti completa din lipsa de material. Pe de alta parte, nici nu vrei sa cumperi prea mult tapet sau adeziv, intrucat orice persoana aflata in toiul redecorarii trebuie sa fie prudenta la cheltuieli.

De obcei tapetul nu se returneaza, intrucat producatorii nu comercializeaza cantitati mari din acelasi model si culoare. Astfel, daca mai ai o cat de mica urma de indoiala, comanda un esantion mai mare, chiar daca va trebui sa-l platesti, si incerca sa te vizualizezi cu o camera astfel imbracata timp de cativa ani. Si… nu-ti face griji, daca intre timp ajungi la concluzia ca era o idee nefericita poti inrama mostra si vei avea un tablou unic.