Usile de exterior reprezinta o carte de vizita pentru o casa si locatarii sai, intrucat acestea sunt primul lucru pe care vizitatorii il vad la venire. Tocmai de aceea, cei mai multi proprietari de locuinte aleg ca atunci cand se muta sa-si schimbe usa de la intrare, pentru ca aceasta sa se potriveasca stilului lor personal si conceptului general pe care vor sa-l implementeze la decorarea si utilarea locuintei.
Pot fi, de asemenea, o multime de motive pentru care o persoana sa-si schimbe usa de exterior deja existenta. Fie ca aceasta are nevoie de reparatii, sau doresc sa ii dea un strat nou de vopsea intrucat cel vechi s-a uscat, ori culoarea nu se mai potriveste designului casei, poate ca aspectul acesteia li se pare demodat sau pur si simplu simt nevoia de o schimbare.
Intrucat acesta este primul aspect care le atrage atentia celor care-ti calca pragul, usa de la intrare necesita multa atentie in etapa de selectie. Tocmai de aceea, am grupat, in cele ce urmeaza principalele caracteristici ale unei usi exterioare, la care trebuie sa fim atenti, in momentul in care mergem la cumparaturi sau dam comanda on-line.
Cum sa alegi usi de exterior: 6 aspecte care merita toata atentia
Rama usii
Primul lucru pe care trebuie sa-l decidem este daca schimbam usa, tocul usii sau intregul ansamblu. Daca usa se prezinta bine, nu are crapaturi imposibil de remediat sau alte defecte vizibile, putem schimba doar tocul usii, cu unul construit din rasinoase, de exmplu, care permite vopsirea in orice culoare si armonizarea cu usa si cu restul tamplariei vizibile la exterior. Daca vrem un cadru mai rezistent, putem oricand alege unul metalic, extrem de solid si versatil.
Alege stilul care ti se potriveste
Usa de la intrare este o declaratie despre cine si cum esti, asa ca este important sa alegi un stil potrivit, care sa scoata in evidenta designul general al casei tale si care sa-ti reflecte personalitatea.
Moda vine si trece si este destul de inselatoare si greu de urmat, mai ales in domeniul decoratiunilor interioare sau al tamplariei, pe care nu-ti permiti sa le schimbi de la un an la altul, in ritmul tendintelor. Exista, totusi, stiluri clasice, care au trecut testul timpului si nu se vor demoda niciodata. Din aceasta categorie fac parte usile de stejar, extrem de populare si care pot fi asortate cu diverse alte tipuri de tamplarie utilizate la casa ta.
Materialul – intotdeauna un criteriu important
Usile de exterior sunt impartite in doua mari categorii, usi din metal sau usi din lemn, din care fac parte alte doua mari tipuri, usile din material compozit si usile din lemn masiv. Ambele au beneficiile lor, astfel incat trebuie sa cantarim cu atentie avantajele si dezavantajele, inainte de a lua o decizie.
Usile metalice sunt foarte rezistente si usor de intretinut. Daca sunt bine tratate si din material de calitate, cu siguranta nu vom avea probleme cu rugina si le putem curata folosind o laveta din material neted. Daca vrem totusi calitatile unei usi metalice, dar ne place estetica cele din lemn, putem alege o varianta de compromis.
Multe usi metalice imita aspectul lemnului. Acestea sunt alacatuite din doua foi de tabla, prinse pe o structura din lemn sau din otel, in timp ce interiorul este alcatuit din placi de pal, pline, care pot fi perforate sau triplustratificate. Tineti cont de faptul ca tabla de la exterior trebuie sa aiba o grosime de cel putin 1,5 mm, astfel incat sa confere o buna izolatie termica si fonica.
Si tocul usii reprezinta un element extrem de important in structura celei metalice. Daca ne dorim ca acesta sa aiba o rezistenta buna si sa-si indeplineasca rolul izolator, trebuie sa fie realizat dintr-un material de calitate, rezistent la deformare. In plus, trebuie sa avem grija ca golul dintre toc si zidarie sa nu fie umplut, asa cum se practica de cele mai multe ori, cu spuma poliuretanica.
Usile din lemn reprezinta o alegere extrem de versatila, usor de armonizat cu restul tamplariei, care personalizeaza in mod placut o locuinta. Acestea, mai ales daca sunt construite din lemn masiv de calitate au o durata mare de viata, pot fi vopsite intr-o multitudine de culori, izoleaza bine atat din punct de vedere fonic, cat si termic. In plus tamplaria de lemn, desi poate suferi din cauza factorilor externi, este relativ usor de reconditionat, astfel incat poate fi pastrata in stare buna o perioada lunga de timp si poate fi armonizata cu orice schimbare decisa in aspectul casei.
Citeste si: Usi de exterior din lemn, fibra de sticla sau metal?
Rezistenta la intemperii
Un factor important care trebuie luat in calcul, in momentul alegerii unei usi de exterior, este cel climatic. Fluctuatiile de temperatura de la zi la noapte, de la un anotimp la altul, gradul de expunere la soare sau la umiditate, sunt variabile care pot influenta in mod definitoriu durata de viata, aspectul si calitatile unei usi de exterior.
Nu uitati ca o usa de lemn va trebui revopsita, lacuita, ingrijita in mod constant pentru a arata corespunzator si a-si mentine proprietatile, astfel incat daca asta vi se pare o complicatie prea mare, orientati-va spre alte materiale.
Siguranta
In ceea ce priveste factorul securitate, usa de exterior este, mai ales in lipsa unui gard si a unei porti securizate, o bariera care ne poate tine in siguranta sau poate interveni in linistea caminului nostru. Asadar o usa trebuie sa fie solida, rezistenta si sa aiba un sistem de inchidere cat mai temeinic. Inainte de a-ti comanda sau cumpara sistemul de inchidere este recomandat sa faci o munca buna de documentare si eventual sa vorbesti cu persoane cu experinta, care iti pot da cele mai bune sfaturi pentru siguranta ta.
In afara de usa in sine, sunt asadar extrem de importante si accesoriile destinate acesteia dar si sistemele de protectie suplimentare, printre care se numara yalele, senzorii de supraveghere la inchidere si incuiere, vizorul dar si balamalele, care nu sunt doar un factor de stabilitate ci si unul de siguranta. O alegere inteligenta ar fi ca materialul acestora sa fie otelul si ca model sa fie cilindrice simple sau reglabile pe trei directii.
Finisaje si intretinere
In functie de tipul materialului ales pentru usa de exterior se impune si un anumit tip de intretinere.
Usile metalice, desi mai greu de schimbat ca aspect, necesita foarte putine lucrari de intretinere. Atata timp cat am ales balamalele si tocul potrivite pentru dimensiunile si greutatea lor, nu vom avea probleme cu deformarea in timp. In rest, cu o simpla laveta le putem sterge si reda stralucirea, indiferent de stratul de praf depus. Putem, desigur, sa si revopsim usile metalice, pentru a le reda aspectul nou sau a le schimba culoarea, caz in care este indicata utilizarea celor mai bune materiale pentru un efect de durata.
Nu trebuie sa uitam ca o usa de exterior este expusa atat temperaturilor scazute de iarna, cat si celor ridicate din sezonul cald, vantului si precipitatiilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care se impune utilizarea celor mai bune materiale, intrucat, cu eforturi minime, fizice si materiale, putem pastra intacta calitatea tamplariei noastre pana la 20 de ani. In plus in momentul montarii tamplariei, este indicat sa solicitam persoanelor care se ocupa de asta sa amplasaze usa de intrare mai in interiorul cladirii, pentru a o proteja de actiunea intemperiilor.
In ceea ce priveste lemnul, insa, situatia este putin diferita. Desi pare un dezavantaj faptul ca acest material este mai sensibil, in mod clar este un plus faptul ca putem schimba felul in care arata usa oricand vrem noi, cu o mana de vopsea sau lac si un minim de efort.
Intrucat lemnul este acoperit doar de un strat de lac sau bait, acesta poate fi sters fara substante chimice, ci cu o laveta umeda, pentru a nu ataca stratul superficial al tamplariei, scurtandu-i astfel viata. Ideal ar fi ca la aproximativ 5 ani de la montarea tamplariei sa indepartam stratul vechi de vopsea sau lac, sa degresam suprafata si sa aplicam un nou strat, care va oferi protectie inca cel putin 4-5 ani.
Daca vrem sa pastram prospetimea culorii pentru mai mult timp si sa prelungim durata de viata a materialului putem aplica anual si solutii de intretinere. In cazul aparitiei fisurilor pe suprafata lemnului, acestea trebuie tratate in timp util, pentru a preintampina aparitia unor crapaturi mai mari, pe termen lung.
Usile de exterior reprezinta investitii pe termen lung atat in calitate cat si in estetica generala a unei case, asadar alegerea acestora din multitudinea de oferte de pe piata trebuie bine cumpanita. Indiferent cat de economi am fi, nu trebuie sa facem rabat de la calitate, constienti fiind ca de caracteristicile initiale si de modul in care intretinem aceste obiecte de tamplarie depinde durata lor de viata si aspectul pe termen lung.