Frigul are un efect puternic asupra lemnului. Acesta, impreuna cu o reactie de indiferenta in a-l proteja duce la rapida sa deteriorare. Iar usile sunt printre cele mai importante elemente ale unei case, care sunt fabricate, intr-un procent foarte mare, din lemn. Din fericire, exista cateva cai de a proteja usile de exterior din lemn, si chiar si pe cele de interior.

Ce se intampla cu lemnul in timpul iernii?

Lemnul reactioneaza foarte usor la schimbarile de temperatura, in sensul ca atunci cand e frig, se contracta, si cand este cald, se dilata. Aceste actiuni repetate de contractare-dilatare a lemnului duc in timp la o rezistenta mai scazuta a lemnului si la crapaturi. Iar “crapaturi” inseamna ca frigul poate patrunde mai usor, si de asemenea, mucegaiul sau insectele.

O alta consecinta a faptului ca lemnul reactioneaza foarte usor la frig si la cald este ca usa isi va modifica dimensiunea in timp, ajungand poate chiar sa nu mai fie potrivita pentru cadru. Iar o usa care nu intra bine in cadru va crea toate neplacerile de mai sus: frigul de afara intra mai usor, caldura nu se retine in casa, mucegaiul se poate forma usor, pot intra insecte, zgomotele din exterior se aud mai bine, etc.

In plus, o usa care nu sta bine in tocul sau va forta balamalele, iar acestea ori vor incepe sa scartaie, ori vor afecta modul in care usa se inchide si se deschide. Se poate chiar ca usa sa ajunga atat de deformata, incat sa nu se mai poata inchida deloc, sau sa etanseze doar in partea de sus, si prin partea de jos sa intre curentul, sau invers.

Ce putem face pentru a proteja usile din lemn?

Firmele care comercializeaza usi trebuie sa fie primele care sa va recomande solutii de protejare a lemnului. Ne referim aici la spray-uri, solventi organici sau orice alte tratamente impotriva mucegaiului, ciupercilor, insectelor si a diferentelor de temperatura. Atentie: tratamentele difera in functie de tipul de usa pe care o detineti si de lemnul usii.

O alta metoda de protejare a usii si a locuintei de gerul iernii este izolarea sa, care se poate realiza prin etanseizare cu banda adeziva sau burleti sau prin capitonare. Daca pentru prima varianta (banda adeziva), nu este necesar sa se apeleze la un profesionist, pentru a doua varianta, este mai mult decat recomandat sa se contacteze un meserias.

Izolarea cu banda adeziva este o varianta sigura si eficienta de a tine curentul si zgomotele la distanta. Banda se aplica pe marginile tocului, astfel incat usa va etansa perfect la inchidere. Daca vantul este puternic si inca se mai simte curentul pe sub usa, in afara de burleti, se mai pot folosi si pernute in forma de omida sau sarpe pentru usi.

Protejarea usilor din lemn

Daca exista crapaturi pe toc sau pe usa, se poate folosi o pasta acrilica cu care sa se astupe crapaturile. Apoi se da un strat de lac in culoarea usii, iar curentul nu va mai trece prin usa. In plus, aspectul acesteia se va imbunatati. Lacurile sau ceara aplicata pe usa trebuie sa fie compatibile cu lemnul usii si cu tipul de usa.

Daca avem usa de ceva ani si nu am mai luat pana acum nicio masura de a o proteja impotriva frigului, ar trebui sa luam in considerare strangerea balamalelor sau inlocuirea cu altele noi, daca e cazul. Acestea sunt o parte importanta a unei usi si de functionarea lor depinde functionarea intregii usi.

La final, pentru o buna protectie a usilor din lemn, putem sa luam in calcul investirea intr-un aparat de aer conditionat cu functie de umidificare / dezumidificare. Acesta va mentine o temperatura si o umiditate constante in casa si va face mai usoara trecerea de la frig la caldura si invers, reducand procesele de contractare – dilatare a lemnului.