Nu te lasa pus in incurcatura de o usa umflata sau de una montata prost: iata cum poti remedia problema unei usi care ramane intepenita.
Fie ca despart interiorul casei de exterior, fie ca inchid un dormitor sau un birou, sau ascund obiectele dintr-un dulap, usile sunt accesorii obisnuite in fiecare casa. Atunci cand functioneaza in mod adecvat, nimeni nu le observa, insa daca o usa nu se inchide sau nu se deschide adecvat, este o mare problema pentru toata lumea. Dn fericire, in cele mai multe situatii poti repara pe cont propriu o usa umflata prin cativa pasi simpli.
Exista cateva motive pentru care o usa poate ramane intepenita in toc, inclusiv feroneria slabita, un toc lasat sau niste balamale stricate. Umiditatea este o alta cauza comuna a usilor care raman intepenite: nivelul ridicat de umiditate din aer se poate infiltra in lemn, ducand la umflarea usii, care in timp ajunge sa nu se mai deschida sau sa nu se mai inchida cum trebuie. Indiferent de cauza, poti intelege in cele ce urmeaza cum poti repara o usa intepenita urmand instructiunile detaliate de mai jos.
Gaseste cauza inspectand usa, tocul si feroneria
Poti economisi mult timp analizand cu atentia usa inainte de a incepe sa incerci sa rezolvi problema prin incercari si erori repetate. Uita-te la partea interioara a tocului si la exteriorul usii pentru a gasi eventuale semne, precum zone cu vopsea zgariata sau margini uzate, ceea ce te-ar putea ajuta sa gasesti punctul in care usa ramane intepenita sau se freaca. Daca nu poti remarca in mod vizibil nicio zona cu probleme, incearca sa treci cu mana peste lemn pentru a simti daca exista stirbituri sau indentari.
Prin localizarea punctului in care usa ramane intepenita, ai putea restrange cauzele potentiale ale problemei. Daca usa se intepeneste in partea de jos a tocului, problema este cauzata probabil de balamalele slabite sau de un cadru lasat. O usa care se blocheaza in mijlocul tocului este de obicei rezultatul unei placute slabite, iar daca problema este in oricare alta parte a tocului, intepenirea poate fi cauzata de un nivel ridicat de umiditate.
Va trebui sa inspectezi de asemenea si balamalele, placuta din dreptul yalei, suruburile si tocul pentru a observa orice eventuale probleme, cum ar fi o placuta indoita sau un toc deformat.
Verifica nivelul de umiditate
Lemnul umflat este una dintre cele mai comune cauze ale unei usi care se intepeneste in toc, asa ca include in inspectia initiala si verificarea nivelului de umiditate din casa cu ajutorul unui higrometru. Daca higrometrul indica un nivel de 70%, cel mai probabil motiv pentru care se intepeneste usa este umiditatea. Acest lucru este valabil chiar daca usa nu este din lemn. Chiar si usile din metal, fibra de sticla si PVC pot fi afectate de umiditate daca tocul din lemn se umfla. Nivelul ridicat de umiditate poate afecta chiar si alte zone ale casei, provocand probleme precum condensul de pe tevi sau un subsol umed.
Poti reduce umiditatea din casa renuntand la plantele in exces din apartament, instaland un dezumidificator sau chiar racind aerul din casa cu un aparat de aer conditionat. Poti rezolva astfel problema unei usi intepenite, insa daca lemnul este deformat permanent, atunci va trebui sa recurgi la rindeluirea usii pentru a se potrivi in toc.
Cum sa repari o usa care se intepeneste
Inspectia initiala a usii, a tocului si a feroneriei ar trebui sa te ajute sa iti faci o idee despre punctul din care trebuie sa incepi reparatia, insa daca nu ai reusit sa stabilesti cauza exacta a problemei, urmeaza pasii de mai jos pentru a solutiona o serie de probleme potentiale ce ar putea face usa sa se poticneasca.
De ce ai nevoie?
- O bucata de material textil
- Galeata
- Apa calda cu sapun
- Lubrifiant
- O carpa pentru pus pe jos
- Surubelnita
- Suruburi de 3 inci
- Bormasina
- Creion
- Rindea sau slefuitor cu banda
- Pensula
- Vopsea
Pasul 1. Curata usa si lubrifiaza balamalele
Cea mai elementara reparatie pentru o usa care se intepeneste este pur si simplu curatarea marginii exterioare a usii si a partii interioare a tocului usii. Adesea, murdaria si depunerile se pot acumula pe aceste suprafete pana cand spatiul de 1/8 inch dintre usa si toc nu mai exista. Foloseste o carpa curata, cu apa cu sapun, pentru a curata usa si tocul.
Aplica apoi o solutie de lubrifiere pe balamale. Balamalele bine prinse vor impiedica usa sa se balanseze liber si pot fi cauza unei usi blocate. Asigura-te ca pui sub usa si o carpa inainte de a pulveriza lubrifiantul, pentru a evita sa faci mizerie sau sa patezi podeaua.
Pasul 2. Strange balamalele si placutele
Balamalele slabite pot face usa sa se lase si sa se frece de toc. Daca observi vopsea zgariata sau o zona uzata pe suprafata tocului, problema ar putea fi un toc lasat sau balamalele slabite. Foloseste o surubelnita pentru a fixa suruburile balamalei atat pe toc, cat si pe usa. De asemenea, e posibil ca o placuta slabita sa iasa prea mult in afara, limitand miscarea usii. Profita de aceasta ocazie pentru a verifica suruburile placutei si strange-le, daca este necesar. Nu folosi bormasina pentru aceasta lucrare. Suruburile mici sunt usor de scos, asa ca e mai bine sa ai precizia si controlul unei surubelnite manuale.
Pasul 3. Inlocuieste suruburile
In unele situatii, suruburile balamalelor sau ale placutei s-au slabit sau gaura in care intra acestea s-a largit. Pentru a remedia aceasta problema, va trebui sa schimbi suruburile. Daca problema sunt suruburile desfacute, simpla inlocuire a suruburilor ar trebui sa iti permita sa strangi balamalele si placuta pentru a remedia problema usii. Insa daca motivul pentru care usa se intepeneste sunt gaurile slabite sau tocul lasat, va trebui sa apelezi la suruburi de 3 inci.
Scoate surubul din mijloc al balamalei si introdu surubul de 3 inci cu o bormasina pana cand capul acestuia sta bine fixat pe balama. Foloseste surubelnita pentru a da surubului inca un sfert de tura, apoi repeta acest proces si la urmatoarea balama.
Pentru a alinia din nou tocul usii, poti introduce un surub de 3 inci prin partea din fata a tocului. Verifica in ce directie este inclinat tocul usii, apoi plaseaza surubul pe partea opusa a tocului, astfel incat sa aliniezi tocul la loc. Retine ca va trebui sa aplici chit de lemn sau sa retusezi reparatia cu vopsea pentru a acoperi surubul.
Pasul 4. Taie din marginea usii
E posibil ca nici alinierea tocului usii, nici suruburile si balamalele si nici placuta de la yala sa nu aiba de-a face cu motivul pentru care ti se intepeneste usa: umiditatea poate face si ea ca usa sa se expandeze si sa se umfle, indiferent de starea celor de mai sus.
Cand usa devine prea mare pentru toc, aceasta se intepeneste cand o deschizi sau cand o inchizi. Daca se umfla mult prea mult, ea se poate bloca complet in toc, asa ca e important sa remediezi cat mai curand posibil problemele legate de umiditate pentru a preveni deteriorarea permanenta.
O usa umflata poate fi reparata, doar ca ai nevoie de ceva mai mult efort decat strangerea unor suruburi. Inspectia anterioara te poate ajuta sa identifici marginea usii care se freaca de toc, facand usa sa se intepeneasca. Foloseste un creion pentru a marca zona, apoi foloseste o surubelnita pentru a scoate usa din balamale.
Du usa in garaj, in atelier, in magazie sau in orice alta zona in care rumegusul nu va reprezenta o problema. Foloseste o rindea sau un slefuitor cu banda pentru a taia marginea usii. Spatiul dintre usa si toc ar trebui sa aiba o latime aproximativa de 1/8 inci. Nu uita ca usa se va contracta in lunile mai reci ale anului, atunci cand umiditatea nu este un factor atat de important, asa ca nu taia prea mult din lemn. Monteaza usa si vezi daca se inchide corect, dar fii pregatit de mai multe incercari pana cand vei obtine o potrivire corecta.
Pasul 5. Refiniseaza usa
Daca ai taiat cu succes partea exterioara a usii permitandu-i sa se deschida si sa se inchida fara sa se frece de toc, va trebui sa vopsesti marginea nefinisata pentru a preveni infiltrarea umiditatii in lemn si o noua umflare a usii. Foloseste o pensula si vopsea, un lac sau chiar un strat transparent de sigilare pentru a finisa usa.
Probleme cu fundatia
Uneori problema este mai mare decat o simpla usa umflata sau niste suruburi slabite. Deplasarea fundatiei poate fi si ea o cauza a intepenirii usilor, desi reparatiile la fundatie nu sunt un task pe care sa il poti duce la indeplinire singur.
Semnele unei probleme legate de fundatie sunt crapaturile in beton sau mortar, golurile din jurul ferestrelor sau usilor si podeaua lasata. Daca banuiesti ca problema poate fi fundatia, contacteaza o companie profesionista de reparatii pentru a evalua situatia.
Problemele fundatiei pot duce la scurgeri, infestari cu daunatori, probleme de structura si multe altele, asa ca trebuie rezolvate cat mai curand posibil. Din pacate, reparatiile la fundatie sunt adesea costisitoare si, in plus, trebuie abordate intotdeauna de un profesionist!
Sursa: https://www.bhg.com/home-improvement/door/door-repair/how-to-fix-a-sticking-door/