Am vorbit in articolul precedent despre cat de dificil este sa gasesti stilul potrivit atunci cand vine vorba despre decorarea locuintei si am propus stilul boho-chic drept sursa de inspiratie. Astazi continuam povestea si vorbim despre stilul contemporan, care, oricat de clasic ar parea, se bazeaza pe elemente de decor mai abstracte, cat se poate de moderne.
Decorarea locuintei in stil contemporan. Ce inseamna mai exact?
Daca ar fi sa ne raportam la stilul contemporan intr-o maniera cinica, atunci am spune ca este un stil „de azi, nu de maine”. Nu este un stil rece, minimalist, dar nici extrem de cald bazandu-se, in schimb, pe principiul „mai putin inseamna mai mult” (less is more) si ar fi rezumat in celebra zicala „Keep it simple, stupid!”. Exista cateva reguli de baza pe care ar trebui sa le respecti atunci cant te gandesti al decorarea locuintei in stil conteporan:
Regula #1 Spatiu aerisit
Pentru ca se bazeaza pe elemente structurate, liniare, este important sa existe un vast spatiu liber pentru a diminua ideea de rigiditate. Obiectele principale de decor vor iesi mai bine in evidenta, iar tu te vei simti liber si relaxat.
Regula #2 Culori sofisticate, dar nu neaparat neutre
Stilul contemporan in decorarea locuintei se bazeaza mai ales pe cromatica neutra – alb, bej, negru, gri. Aceste tonuri permit reliefarea formelor pieselor de mobilier fiind o caracteristica distincta a stilului. In orice caz insa, nu trebuie sa eviti culorile, ci sa le alegi pe cele moderne, electrizante.
Regula #3 Lumina naturala
Lumina naturala joaca un rol extrem de important aici, oferind un stil estetic sofisticat si ajuta la crearea spatiului despre care vorbeam la punctul 1.
Regula #4 Fiecare piesa aleasa cu grija
Pentru ca stilul contemporan este mai mult despre „eliminat” decat despre „adaugat” elemente de decor, acestea vor iesi foarte bine in evidenta. Alege mobilier de calitate, generos din punct de vedere vizual.
Regula #5 Verical si orizontal
Nu te limita la o singura directie – linii vericale sau orizontale, combina-le intr-o maniera care sa imbogateasca atmosfera, dar fara sa o incarce. Mentine insa acele accente geometrice care creeaza punctele de coeziune in stilul contemporan.
Vezi si stilul boho-chic.
Sursa imagini: aici.