lemnul

Dincolo de estetica deosebita si confortul sporit pe care ti le pot oferi piesele de mobilier din lemn, materialul provenit din natura este, in acelasi timp, foarte benefic si pentru sanatate.

Lemnul: beneficiile naturii la tine acasa

O cercetare recenta, desfasurat de Planet Ark, s-a preocupat de studierea efectelor benefice pe care lemnul le are asupra organismului.

Conform raportului elaborat in urma cercetarii, decorurile de interior din lemn au multiple beneficii asupra corpului si mintii.

Comunitatea stiintifica a dovedit un interes deosebit pentru studierea beneficiilor asociate cu petrecerea timpului in natura, care, se pare:

  • creste stima de sine si imbunatateste starea de spirit;
  • intensifica abilitatile cognitive;
  • scade nivelul de stres, colesterol si tensiunea arteriala;

Pornind de la aceste observatii, intrebarea logica pe care oamenii de stiinta si-au pus-o a fost in ce masura lemnul, materialul natural predominant in natura, influenteaza pozitiv starea de spirit si sanatatea.

Astazi, contactul pe care il avem cu natura este unul minim. Dat fiind gradul de urbanizare la care s-a ajuns, petrecerea timpului in natura reprezinta o activitate dedicata exclusiv putinului timp liber de care mai dispunem.

Asadar, pentru ca este imposibil sa intram in contact cu natura in fiecare zi, o solutie o reprezinta sa aducem natura in spatiile in care ne petrecem cel mai mult timp. Trebuie sa invatam cum sa incorporam minunatele beneficii ale acestui material in mediul in care ne desfasuram activitatea, cum ar fi in locuinta personala sau la biroul.

Multe studii au demonstrat ca inclusiv o priveliste spre natura, de la fereastra casei sau biroului, are un efect pozitiv asupra sanatatii. Acelasi lucru s-a constatat si privitor la plantele de interior. Atunci cand ele exista in spitale, de pilda, toleranta pacientilor la durere creste, precum si sansele acestora de a se recupera mai repede.

lemnul beneficii pentru sanatate

Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale folosite de om, inclusiv in constructii. In piramidele din Egipt au fost gasite piese de mobilier si obiecte funerare din lemn, precum si diferite structuri din acelasi material. Vei fi surprins sa descoperi ca multe dintre ele au trecut proba timpului.

Fiecare bucata de lemn are o unicitate aparte, data de numeroase variabile: specia lemnului, regiunea geografica in care a crescut copacul, conditiile in care a crescut, marimea lui cand a fost taiat, precum si procesele de prelucrare.

Conform raportului redactat de Planet Ark, perceptia asupra materialul s-a schimbat, iar acest lucru se datoreaza, in principal, descoperirilor privitoare la beneficiile majore pe care lemnul le are asupra starii de sanatate, similare cu acelea ale naturii.

Lemnul: beneficii asupra corpului

  • Oamenii de stiinta japonezi au analizat efectele a doua materiale contrastante: lemnul si otelul. Ei au comparat reactiile celor 14 subiecti care si-au petrecut timpul in doua incaperi cu peretii captusiti cu lemn, respectiv otel. Pulsul si bataile inimii subiectilor au fost masurate la fiecare 20 de secunde. Concluzia pe care cercetatorii au tras-o in urma experimentului a fost uimitoare: expunerea la lemn a scazut tensiunea arteriala a subiectilor, pe cand expunerea la otel a crescut-o semnificativ.
  • Un alt studiu desfasurat in Austria a avut in vedere 30 de subiecti care au dormit intr-un pat din lemn si alti 30 care au dormit intr-un pat dintr-un alt material. Dupa 3 saptamani de monitorizare a batailor inimii in timpul somnului, s-a ajuns la concluzia ca lemnul a redus bataile inimii subiectilor care au dormit in paturi de lemn cu 3500 de batai pe zi.
  • Un alt experiment desfasurat, tot in Austria, pe o durata de un an, a avut 36 de subiecti, elevi cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani, care studiau in sali de clasa decorate si mobilate cu lemn. Alti 36 de elevi studiau in sali obisnuite, fara mobilier din lemn. Rezultatele au demonstrat diferente semnificative intre cele doua grupuri. Cei 36 de elevi care invatau in sali de clasa decorate cu lemn aveau un ritm al inimii mai mic si un nivel mai scazut de stres.

Lemnul: beneficii asupra mintii

  •  In Japonia au fost supravegheati 44 de varstnici din azile dotate cu mobilier din lemn si alti 44 din azile cu piese de mobilier din alte materiale. S-a ajuns la concluzia ca mediul decorat cu lemn avea un efect foarte benefic asupra rezidentilor, incurajand interactiunea dintre acestia si imbunatatind starea emotionala.
  • Un alt studiu, desfasurat de aceasta data in Canada, a demonstrat ca textura si culoarea lemnului emana o caldura naturala, sporind confortul si relaxarea, reducand starile de stres si anxietate.

Asadar, daca te gandesti sa-ti redecorezi locuinta, alege lemnul pentru a te bucura de minunatele beneficii ale acestui material in propriul camin.