natura misterioasa a usilor

Ce anume gasim atat de atragator la usi? In context literar, usile sunt simbol al necunoscutului, obiecte care stimuleaza curiozitatea si fac apel la latura aventuroasa a fiecaruia dintre noi. De asemenea, atunci cand ele sunt multe la numar, semnificatia se schimba. Intr-un astfel de context, ele sugereaza existenta mai multor optiuni, opinii si pot starni senzatia de neliniste.

Ce se ascunde in spatele usilor?

Usile au fost identificate pentru prima data in istorie in interiorul mormintelor egiptene. Este vorba despre usile false.  Acestea reprezentau porti simbolice care permiteau decedatilor sau zeilor sa interactioneze cu lumea celor vii si erau, adesea, asociate cu diferite ritualuri. In Roma Antica, arhitectura era mai avansata si usile foarte asemanatoare cu cele pe care le folosim astazi. Romanii aveau chiar si un zeu al usilor si portilor Janus. Acesta simboliza inceputurile, sfarsiturile, tranzitia si timpul. Usile poarta in continuare toate aceste simboluri. O usa sau poarta este simbolul tranzitiei dintr-un spatiu in altul. In religie, mitologie si literatura ele sunt pasaje care fac legatura intre doua lumi.

De regula, usile reprezinta o intrare, indiferent ca vorbim despre o casa, o structura sau o cladire. In interiorul unei cladiri, ele sunt un punct de trecere intre diferite incaperi. Metaforic, o usa poate face trecerea catre orice, dar, cel mai frecvent, ea simbolizeaza tranzitia catre o alta lume.

Intr-o lume ezoterica, o usa cu deschidere spre exterior simbolizeaza o nevoie ascunsa de a fi mai accesibil celorlalti, pe cand o usa cu deschidere spre interior poate sugera dorinta de autocunoastere si introspectie.

De asemenea, o usa deschisa reprezinta o oportunitate, asa cum sugereaza si expresia, insa daca usa este incuiata, acest lucru reprezinta o sansa pierduta.

In literatura moderna, mentionarile repetate ale usilor pot fi simbolice, iar daca personajele le deschid sau nu poate releva unele caracteristici importante ale acestora. Cel care trece pragul unei usi este mai predispus sa faca o diferenta in lume. Contrar, cei care se tem sa treaca pragul unei usi, se tem de ceea ce li s-ar putea intampla. In acest caz, usa joaca pentru ei un rol de protectie.

In Egiptul Antic, usile false, despre care vorbeam in urma cu nu foarte mult timp, pictate pe morminte, erau simbolul comunicarii cu lumea de dincolo.

De foarte multe ori, usile sunt folosite drept metafore, fiind incluse in numeroase expresii, proverbe si zicatori.

Misterul lor rezida in special in faptul ca in dincolo de ele se afla necunoscutul. Uneori accesul dincolo de usa poate fi restrictionat. Usa poate fi incuiata, caz in care, daca dorim sa-i trecem pragul trebuie sa sunam, sa ciocanim sau sa negociem cu paznicul ei. Aceasta tema este recurenta in toate miturile si basmele.

misterul din spatele usilor

O usa incuiata ii poate proteja pe cei din interior, poate pastra un secret bine ascuns sau mentine sacralitatea unui anumit spatiu. Astfel de usi sunt adesea fortificate si au in componenta sau proximitatea lor simboluri cum ar fi animale, flacari etc. Acestea sunt paznicii usii si au rolul de a spori siguranta a orice s-ar afla dincolo de usa.

misterul din spatele usilor

Usile sunt un simbol al dualitatii: ele sunt fie inchise, fie deschise, incuiate sau descuiate, pe ele poti intra si tot pe ele poti iesi.

Atunci cand avem in fata o usa inchisa, avem in fata noastra o alegere. Ne vom lasa invinsi de aceasta bariera sau vom incerca sa obtinem accesul? Simbolistica unei usi care se inchide este aceea a unei oportunitati pierdute, un capat de drum. 

misterul din spatele usilor

O usa care ni se deschide reprezinta un nou inceput. Bariera pe care o aveam dinaintea noastra este inlaturata si suntem liberi sa inaintam, sa patrundem intr-o dimensiune noua si necunoscuta. Suntem invitati, practic, la schimbare.

Asadar, usile pot fi simbolul oportunitatii sau al captivitatii.

Desi la prima vedere nu pare, usile si portile poarta diferente subtile in semnificatie. O persoana poate vedea dincolo de o poarta, chiar si atunci cand ea este inchisa. O usa, pe de alta parte, nu dezvaluie ce se afla de partea cealalta atunci cand este inchisa. Comparativ cu portile, ele sunt asociate su intimitatea, siguranta si controlul.