Oamenii au o reactie naturala, instinctiva fata de culoare in general. Este posibil ca aceasta reactie sa se schimbe in timp, sau sa difere de la o persoana la alta, insa puterea culorilor nu poate fi in niciun caz subestimata.

Atunci cand vine vorba despre designul interior, culorile nu sunt – sau nu ar trebui sa fie – utilizate la intamplare. Daca iti vei lasa lucrarea de amenajare interioara pe mainile designerilor de interior, vei vedea ca acestia detin extrem de multe cunostinte despre culori, despre impactul emotional al acestora, si stiu imediat care culoare anume se potriveste mai bine unui interior, in asa fel incat sa se obtina rezultatul dorit.

Daca nu apelezi la serviciile unui designer de interior, inainte de a alege o anumita culoare pentru decorarea casei tale sau pentru a unei camere, incearca sa stabilesti cateva aspecte extrem de importante:

  • Cat timp vei petrece in camera respectiva? Ce activitati se vor desfasura in camera pe care intentionezi sa o amenajezi? Ce stare incerci sa induci celor care petrec timp acolo?
  • Daca soarele intra in camera respectiva, care este momentul zilei in care aceasta primeste cea mai multa lumina naturala?
  • Cat de mare este camera? E important sa stii ca in general culorile deschise pot face ca o camera sa para mai mare, in timp ce culorile inchise vor face camera sa para mai mica.

Rosu

Rosul este o culoare puternica, pozitiva si stimulatoare, este culoarea focului, pasiunii, pericolului si fortei. Ea starneste pasiunea si energia, insa ca sa nu uitam nici de partea sa negativa, ar trebui spus ca rosul poate fi si o culoare agresiva si ar trebui in consecinta utilizat cu moderatie in designul interior, intrucat poate agita in exces.
In cultura asiatica, rosul este considerat o culoare norocoasa. Si in plus este mereu bine sa adaugi putin dramatism, pentru a face ca un spatiu sa arate mai viu.
La fel ca si portocaliul, se stie ca rosul creste apetitul si, de aceea, este extrem de folosit pentru bucatarii.

Portocaliu

Cei carora le place rosul dar nu sunt foarte multumiti de impactul agresiv pe care aceasta culoare il are, il pot inlocui cu portocaliu. Este o culoare energca, ideala pentru camerele copiilor, pentru zona de luat masa, pentru birou si chiar pentru living. Portocaliul simbolizeaza curajul si ospitalitatea si te face sa te simti imediat energizat, dornic de aventura si prietenos.

Roz

Rozul este considerat a fi mai degraba o culoare feminina, cel putin cand vine vorba despre spatii, pentru ca in moda nu mai este cazul sa fie o culoare exclusivista. Cu putina saturatie in plus, rozul devine fuchsia, o culoare considerata mult mai puternica. Insa este interesant de stiut ca studiile au relevat faptul ca rozul poate fi calmant timp de 30 minute, dupa care poate face o persoana sa devina iritabila alte 30 de minute, iar in final contribuie la reinstaurarea calmului.

Galben

Potrivit psihologiei culorilor in designul de interior, galbenul este culoarea caldurii, intelepciunii si prosperitatii. Vorbim despre o culoare pozitiva, vie si plina de veselie, care lumineaza un spatiu inchis, si aduce acea senzatie de soare si de fericire. Oamenii au tendinta sa se fereasca de galben in amenajarile interioare, pentru ca este o culoare puternica, astfel ca e nevoie de putere de convingere pentru a-i invata cum anume trebuie ea folosita. Alege pentru casa ta efecte in nuante de galben, pentru a oferi un aer stralucitor si optimist interiorului. Evita cantitatile mari de galben, pentru ca pot stimula in exces.

Albastru

Albastrul aminteste oamenilor de ocean, de cer, de natura si este considerat a fi o culoare extrem de odihnitoare. De asemenea, este o culoare a increderii si a sigurantei. De aceea foarte multe banci o folosesc in decorul lor de interior si de asemenea multi politicieni se folosesc de senzatia pe care o induce, in campaniile electorale sau in afisele lor.
In tonuri de bleu spa, albastrul este privit ca un ragaz luat de la tumultul lumii inconjuratoare. Mai mult decat atat, albastrul s-a demonstrat a avea o legatura cu scaderea tensiunii si ritmului cardiac.
Foloseste albastrul pentru a crea o atmosfera de lucru si de meditatie!
Albastrul este considerat culoarea ideala pentru dormitor, tocmai datorita sezatiei de liniste si pace pe care o inspira. In baie albastrul poate fi folosit pentru crearea unei atmosfere linstite, care aminteste de spa-uri. Arata foarte bine in combinatie cu alb sau alte nuante light. Prea mult albastru poate fi deprimant, asa ca foloseste-l mereu inteligent.

Verde

Asa cum bine stim, verdele este culoarea naturii. El simbolizeaza, de asemenea, speranta, noroc si abundenta. Este o culoare moderna si prietenoasa, care se combina foarte bine cu multe alte nuante. Arata perfect in combinatie cu alb, si poate fi utilizata in living, in dormitor sau in birouri.

Mov

Movul, in mod traditional considerat culoarea roialitatii si majestatii, simbolizeaza in general lux si opulenta. Movul nu te poate lasa niciodata indiferent: fie ca o iubesc, fie ca o detesta, cei mai multi oameni au o reactie puternica atunci cand vine vorba despre mov. Insa este fara doar si poate o culoare ce poate fi folosita in moduri extrem de frumoase si sofisticate. Opteaza pentru mov mereu in combinatie cu nuante complementare fine precum bej, galben sau roz pal. Este o culoare perfecta pentru camerele de fete.

Culori neutre

Nuantele de gri dau camerei o anume formalitate, insa este vorba mai degraba despre o eleganta subtila, decat despre un conservatorim exagerat. Efectul gri-ului depinde foarte mult de nuanta pe care alegi sa o utilizezi. Prea multe zone de gri vor deveni predominante si vor crea un mediu plictisitor.

Alb

Albul reflecta orice culoare si poate fi extreme de sofisticat, insa se bazeaza si pe alte principii de design interior pentru ca acest aspect sofisticat sa se mentina. Acelasi lucru este valabil si pentru negru. Ambele culori sunt bogate si ies in evidenta si de aceea trebuie sa fie folosite in mod adecvat pentru a face ca un spatiu sa arate unitar. Foloseste albul pentru a crea un look proaspat si curat in casa ta!

Negru

Negrul este in general asociat cu raul, cu doliul si cu moartea. Cu toate acestea, el este de asemenea si culoarea intelepciunii. In designul interior, negrul se foloseste intotdeauna in cantitati mici, alaturi de culori contrastante, complementare. Atunci cand este folosit in mod corect, poate adauga profunzime si o eleganta desavarsita unei camere. Evita sa folosesti negrul in cantitati mari, pentru ca poate deveni extrem de apasator.

E clar ca in general oamenii au tendinta de a se simti mai confortabil cu acele culori care le reflecta personalitatea. De pilda, o persoana curajoasa si pasionala e posibil sa se simta mai fericita intr-o camera colorata in rosu sau in portocaliu. O persoana timida, in schimb, e posibil sa nu se simta confortabil intr-o camera rosie, dar sa se simta bine in camere cu nuante de albastru pal sau nuante light de verde. Cel mai bun lucru pe care designerii de interior il pot face atunci cand decid culorile pentru o casa a unui client este sa aleaga pentru spatiile comune culori care sa ii poata face pe toti membrii unei familii sa se simta cat de confortabil cu putinta.