Pe vremea cand inca nu existau usile, locuitorii unei case isi duceau vietile laolalta, intr-o camera de dimensiuni mari, fara spatii separate. Se pare ca cei care au simtit primii nevoia unui grad mai mare de intimitate au fost egiptenii, care au inceput sa agate in camera comuna tapiterii, materiale tesute sau piei de animale, care aveau rolul de a crea “camere separate”.

Clasa bogata a inceput sa foloseasca usi din lemn la putin timp dupa aceea, pentru ca ofereau o intimitate mai mare decat o simpla patura care atarna din tavan. Asta se intampla undeva in anii 1500, iar in unele zone oamenii mai folosesc si astazi, in 2018, paturi sau materiale din plastic sau textile pentru a separa diverse zone din casa sau dintr-o camera.

Manerele de usi erau si ele folosite rar, asemeni usilor si erau facute tot din lemn, la fel ca si usile. Probabil ca nu era cel mai bun material pe care il puteau alege pentru a tine piept Mamei Natura si a ceea ce putea ea aduce cu sine, dar chiar si-asa tot erau mai bune decat nimic.
In urmatorii 300 de ani, exista dovezi care indica folosirea pentru usi a unor materiale precum sticla sau piatra, iar unele civilizatii foloseau chiar balamale. Nu este clar daca existau deja pe atunci tocuri pentru usa, cu care sa poata fi folosite si balamalele, dar cel mai sigur usile erau prinse prin balama direct in zidurile de rezistenta.

Manerele din lemn au evoluat si ele in timp pana la variante din lut, ceramica si metal turnat. Din anul 1830 si pana in 1873 au fost peste 100 de tipare de manere de usa montate in SUA.
Expozitia centenara din 1876 a fost primul dintre multele targuri internationale care au celebrat aniversarea a 100 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta. S-a tinut in Philadelphia, Pennsylvania, din 10 mai pana pe 10 noiembrie (fiind probabil cea mai lunga celebrare de acest gen din lume!). Oameni din toata lumea au venit la expozitia in care au fost prezentate pentru prima data obiectele decorative de feronerie si manerele de usi.
Doi ani mai tarziu, a fost emis primul patent pentru un dispozitiv de inchidere a usii, iar 1926 a fost primul an in care s-a vandut un dispozitiv electric pentru deschiderea unei usi de garaj.
In 1954 a fost inventata prima usa automata, dar fara ca ea sa fie totusi instalata pana in 1960.

Usile si feroneria in prezent

Astazi poti gasi aproximativ orice fel de usa sau maner de usa pe care ti le-ai putea dori. Poate fi vorba de orice forma, orice dimensiune si aproximativ orice material la care te poti gandi… Iar daca nu gasesti exact modelul de usa sau de obiect de feronerie pe care il cauti, poti fi sigur ca exista cinema care il poate face imediat pe comanda.

Usile si feroneria facute la comanda au avut rolul de a da o splendoare arhitecturala desavarsita caselor si cladirilor de astazi, si reprezinta o parte foarte mare a costurilor in sectorul constructiilor comerciale de astazi.
Asadar, data viitoare cand intri intr-un magazin, intr-un apartament sau intr-un zgarie nori din centru, acorda-ti macar cateva secunde in care sa privesti adevarata frumusete si complexitate a usilor in ansamblul lor. Intotdeauna vei gasi in aceasta imagine mai mult decat se poate vedea cu ochiul liber.