Siguranta este un subiect extrem de important si care imbraca astazi foarte multe valente. Vorbim despre siguranta fizica, despre siguranta comerciala, despre siguranta rezidentiala, informationala… si lista poate continua. Dar care au fost bazele conceptului de siguranta si care au fost primele forme in care oamenii isi aparau proprietatile si bunurile? Vom incerca sa aflam mai multe in cele ce urmeaza.

Protectia in Epoca de Piatra

Este in natura umana sa fim protectori cu “lucrurile” noastre. Siguranta dateaza de undeva din perioada Epocii de Piatra, chiar dinainte sa existe vreun fel de concept de proprietate. Oamenii pesterii foloseau bate, pietre si orice obiect dur pe care il puteau gasi, pentru a-si proteja casele, mancarea si familiile. In cele din urma, toti ei au fost cei care au revolutionat idee de baza de aparare si au creat sulitele, prastiile si arcurile, pentru a se proteja de dusmani de la distante mai mari. Toate aceste unelte aveau, in plus, rolul de a-i ajuta si la vanatoare. In acele vremuri, supravietuirea era una dintre cele mai mari provocari.

Ca o noua etapa a evolutiei, in conceptul de siguranta au fost implicati si lupii salbatici. Era riscant pentru oamenii acelor timpuri sa gaseasca si sa domesticeasca aceste bestii salbatice, insa daca reuseau sa o faca asa cum se cuvine, aveau sansa de a-si proteja in mod adecvat triburile si satele. Aceste animale de companie canine aveau sa devina pana la urma loiali si cei mai buni prieteni ai omului. Chiar si in zilele noastre, oamenii inca mai folosesc caini de paza pentru a-i speria pe potentialii pradatori.

Siguranta in Evul Mediu

Parasind Epoca de Piatra si mergand inainte multi ani, pana in era castelelor, facem cunostinta cu santurile cu crocodili, podurile mobile si cu gardienii cu furci pusi acolo ca sa protejeze oamenii din interiorul castelelor si cetatilor.

Usile imparteau casele si camerele, fie ca ne referim la usile simple din lemn folosite pentru a oferi intimitate, fie ca vorbim despre usi de temnita cu bare de otel, folosite pentru a tine prizonierii acolo unde le era locul.

Revolutia industriala

Gardienii au devenit mai familiari in jurul revolutiei industriale. Lumea era intr-o continua si rapida schimbare, iar conceptul de siguranta avea si el nevoie sa tina pasul cu evolutiile. Inca se mai pot observa si astazi companii care folosesc oameni de paza, mai ales la banci sau la scoli, si poate ca desi pare un obicei barbar, este ceva eficient in faptul ca vezi un gardian plin de muschi stand in calea potentialilor raufacatori sau intrusi.

Sistemele de alarma

Primul sistem electromagnetic de alarma a fost patentat in 1853. Odata cu aparitia electricitatii, au aparut si oportunitatile de a ne asigura casele inca si mai mult. Companiile si oamenii din clasa bogata isi puteau proteja acum bunurile si valorile fara sa fie nevoiti sa isi puna caini de paza sau gardieni la usa, care sa stea de paza 24 de ore pe zi 7 zile din 7.

Magnetii primelor sisteme se instalau la ferestre si la usi, astfel ca alarma suna daca un intrus atingea magnetii incercand sa deschida usa. Chiar si astazi sistemele de securitate pentru case inca mai functioneaza in jurul acestei inventii simple, numai ca usor modificate de-a lungul timpului.

Criptarea datelor

In timpul anilor 1900, criptografia a devenit tot mai raspandita. Desi exista date istorice care pot pozitiona aceste inscrisuri in epoca hieroglifelor, criptografia a inflorit abia in perioada Razboiului Civil, fiind pe atunci o masura de siguranta ce ii impiedica pe inamici sa afle planurile de atac ale unei armate.

Nu mult dupa inventarea primului sistem electromagnetic, au fost inventate camerele de tezaur sau trezoreriile, care puteau proteja bunurile de valoare. Pentru a avea acces la bunurile din seifuri erau folosite cifruri, astfel ca nu mai era nevoie de garzi care sa protejeze bunurile de valoare dintr-o incinta. Intrusii nu puteau avea acces la obiectele dintr-un spatiu protejat astfel, fara sa cunoasca cifrul.

Insa cele care aveau sa faca camerele de tezaur mai populare ca niciodata au fost bancile, ele nefiind o dotare obisnuita in casele oamenilor din pricina costurilor mari. Camerele de tezaur de astazi pot avea pereti cu o grosime de 30 de centimetri si umplutura de ciment. Odata ce o camera de tezaur este instalata undeva, ea nu mai poate fi scoasa foarte usor.

Siguranta informatica

Odata cu inlorirea tehnologiei, criptarile au inceput sa patrunda si in lumea securitatii. Totul a inceput cu floppy disk-urile din anii 90 protejate la scris pentru a impiedica hackerii sa acceseze datele de pe ele.

A urmat apoi combinarea tokenizarii cu criptarea, pentru a proteja datele si informatiile. Practic, ideea era sa ia orice forma de text sau de cod in care se afla informatia, si sa o transforme intr-o alta forma care sa nu poate fi accesata.

Aceasta forma de securitate este extrem de importanta in lumea de astazi. Avem la dispozitie internetul, cloud-ul, wi-fi, device-urile mobile si in principiu aproape orice, in afara de device-uri care pot citi gandurile! In fiecare secunda, exista in jurul nostru extrem de multe informatii…

Am vazut, asadar, imbunatatiri in materie de siguranta in fiecare secol, ajungand ca in lumea de astazi sa avem parte de unele dintre cele mai sofisticate sisteme de siguranta, atat pentru case cat si pentru afaceri. Putem monitoriza, de pilda, un sistem de camere video instalat acasa sau la serviciu direct de pe telefoanele noastre smart, indiferent in ce colt al lumii ne-am afla si, in plus, avem posibilitatea de a stinge luminile de la distanta, de a inchide usa de la garaj sau chiar de a vorbi cu cei care la suna la usa.

Astazi ne putem seta accesul indidivual in casa, in computer, in masina, precum si in multe alte locuri. Tehnologia poate recunoaste utilizatorii prin amprenta digitala, scanare a retinei, sau prin parole si, odata accesate diferite zone, poate acorda privilegii in functie de setari.

Tehnologia ne-a dus extrem de departe in lumea securitatii si sigurantei, si nici macar nu ne trece prin cap ce alte inventii ne mai asteapta in viitor!