modern vs contemporan

Este important sa cunoastem ce elemente compun diferite stiluri de amenajare si care sunt caracteristicile lor specifice. Astfel il vom putea adopta pe cel care se ni se potriveste cel mai bine. Doua dintre cele mai populare stiluri de amenajare astazi sunt stilul modern si contemporan, adesea confundate.

Stil de amenajare modern VS contemporan: care este diferenta?

Stilul de amenajare modern a fost clar definit si stabilit intre anii 1920, 1950, pe cand stilul arhitectural si de amenajare contemporan se afla intr-o continua transformare si cuprinde elementele de design ale momentului. Cu toate acestea, cele doua stiluri sunt adesea confundate.

Stilul de amenajare modern

Stilul de amenajare modern a fost creat de un grup de designeri europeni, care au fondat in 1919 Scoala de Arta si Arhitectura Staatliches Bauhaus. Filosofia Bauhaus presupune ca toate stilurile de design ar trebui sa includa doua elemente principale: forma si functia, prioritara fiind functia. In jurul acestor doua principii s-a conturat stilul de amenajare modern, care se concentreaza, inainte de toate, pe functia elementelor si evitarea utilizarii in exces a accesoriilor sau elementelor lipsite de functionalitate. Multi oameni caracterizeaza designul modern ca fiind impersonal si rece, dar atunci cand este realizat si organizat ca la carte, el poate induce senzatia de liniste si calm, tocmai prin simplitatea lui. 
modern vs contemporan

Stilul modern este ideal pentru apartamente sau spatii mici, rationalizand spatiul astfel incat sa nu paea claustrofobic sau inghesuit.

Cele mai utilizate materiale in stilul de amenajare modern sunt cele naturale: lemnul, pielea, diferite metale, sticla. In ceea ce priveste cromatica, predomina albul, negru, precum si culorile primare (rosu, galben, albastru) folosite cu moderatie.

Stilul de amenajare contemporan

Stilul de amenajare contemporan se afirma in 1970 si reprezinta un melanj de elemente imprumutate din modernism, postmodernism, precum si din stiluri de design ale momentului: art deco sau futurism. 

modern vs contemporan

Designul contemporan incorporeaza, asadar, elemente pentru amenajari interioare populare in momentul actual. O diferenta dintre cele doua stiluri, in functie de care le poti distinge cu usurinta, este geometria, mai ales liniile, care sunt utilizate versatil, asa cum puteti vedea in exemplul de mai sus.

In comparatie cu stilul de amenajare modern, stilul contemporan nu tinteste neaparat minimalismul si utilizarea spatiului cat mai econom, spatiile incarcate si cele libere fiind in egala masura importante. De asemenea, stilul contemporan, desi la fel de simplist precum cel modern, este mai indraznet si permite o libertate mai mare in amenajarile interioare.

Cele doua principii de baza sunt confortul si sustenabilitatea. Cel mai des sunt folosite culorile neutre de crem, bej, gri, maro. Pot fi utilizate si culori aprinse, insa numai pentru accent. In ceea ce priveste materialele cel mai frecvent intalnite in designurile contemporane putem aminti: lemnul, sticla, otelul, cromul, nichelul, iar materialele textile cele mai folosite sunt: matasea, inul, lana si bumbacul.

Stilul contemporan este folosit la scara larga atat pentru apartamente, case, cat si birouri sau magazine.

Sursa:

blog.relishinteriors.com

budgetdecorating.about.com