Atunci cand ne hotaram sa facem o achizitie putem sa incepem, privind obiectul pe care intentionam sa il cumparam, sa facem o analiza corecta a avantajelor si dezavantajelor cu care vine…”la pachet”. Si in cazul unor usi din lemn masiv trebuie sa facem acest lucru cu atentie.
Usi din lemn masiv: dezavantaje… devenite amintiri
Pentru ca nu facem parte din categoria comerciantilor vanzatori de vise frumoase, cu produse „perfecte”, ci ne straduim sa fim fairplay cu oamenii care intra in magazinul nostru, o sa incep cu dezavantajele care ar putea fi mentionate la achizitionarea unor usi din lemn masiv.
Unul dintre cele mai invocate dezavantaje ale usilor din lemn masiv este acela ca…au viata, adica lucreaza, se curbeaza, se deformeaza, cresc si scad in functie de gradul de umiditate din locuinta in care sunt montate. Foarte adevarat, toate acestea se pot intampla unor usi din lemn masiv, NU insa si daca usile sunt lucrate corect, cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora care au aparut in acest domeniu. Pas cu pas, noi am rezolvat toate aceste probleme si putem spune acum, fara riscul de a gresi, ca suntem in masura sa producem usi din lemn masiv de tei si stejar, SIGURE, STABILE si foarte DURABILE ca perioada de utilizare.
O alta problema semnalata in trecut era deformarea tabliei, tot in functie de indicele de umiditate din interior. Si aceasta problema a fost insa rezolvata prin utilizarea unor freze cu bagheta recuperatoare, iar cresterile si scaderile tabliilor sunt in acest moment de domeniul trecutului.
Acum ca am parcurs dezavantajele si am vazut cum au fost ele depasite cu ajutorul noilor tehnologii, sa trecem la partea plina a paharului: AVANTAJELE.
Usi din lemn masiv: Mai rezistente!
Cel mai mare avantaj pe care il ofera usile din lemn masiv comparativ cu toate celelalte tipuri de usi este durata de exploatare, sau cu alte cuvinte, rezistenta in timp mult superioara celorlalte. Spre exemplu, o usa din stejar masiv bine intretinuta poate avea o durata de folosinta de peste 100 de ani. Marturie stau zecile de cladiri istorice ale caror usi din stejar masiv se prezinta in conditii excelente, chiar daca peste acestea au trecut atatia zeci si chiar sute de ani.
Cand spunem usi din lemn masiv spunem rezistenta sporita la zgariere, lovire sau alte tipuri de actiuni mecanice – toate acestea datorita particularitatilor materialului din care sunt realizate.
Daca totusi aceste incidente nedorite lasa urme asupra lor acestea pot fi retusate cu o oarecare usurinta prin slefuire, chituire, retusare, lacuire. Toate aceste reparatii efectuate corespunzator de catre un specialist si cu materiale profesionale pot reda usii dvs. aspectul initial, fiind cu greu sau chiar deloc observabile.
Usi din lemn masiv – Fara emisii toxice
Un alt mare avantaj pe care il au aceste usi este faptul ca la fabricarea sau finisarea lor nu sunt folosite decat substante ecologice, in marea lor majoritate pe baza de apa, deci nu prezinta nici un fel de emisii toxice care sa duca in timp la afectarea sanatatii dvs. comparativ cu usile in a caror componenta sunt elemente din MDF, HDF, DSP despre care nu se poate spune acelasi lucru si care in tarile occidentale nu se mai gasesc la mare cautare, tocmai pe acest considerent: POLUAREA.
Usi din lemn masiv – Usor de intretinut
Nu in ultimul rand, se poate adauga ca un alt avantaj, faptul ca usile din lemn masiv nu necesita o ingrijire sau atentie deosebita, fiind foarte usor de intretinut. Daca periodic (la cateva luni) sunt sterse cu o emulsie tip Pronto care in componenta sa are si ceara, acestea isi pastreaza acelasi aspect o perioada foarte indelungata de timp.
Articol scris de George Tanase
Daca doriti sa preluati acest articol va rugam sa respectati acest regulament!