Multi ar spune ca de cele mai multe ori istoria este de-a dreptul plictisitoare. Insa exista, fara doar si poate, si pasionati care cred exact contrariul. Si mai sunt apoi si cei care adora sa imbine istoria cu povesti si mituri dintre cele mai interesante, unele adevarate legende, altele exagerate si greu de crezut… Sau poate asa ne par noua astazi, caci pe vremuri oamenii chiar credeau in superstitii, mituri si legend. Ba mai mult, erau de-a dreptul ingroziti de mania care s-ar fi abatut asupra lor din Cer, daca nu respectau “regulile”.

Potrivit unora dintre aceste povesti din batrani, in anii 1700 si pana la inceputul anilor 1900 pe pamant ar fi existat vrajitoare venite sa ii ia pe oameni. Desi povestile despre ele nu au ajuns in cartile de istorie, exista destule mituri care le pomenesc. Mai mult decat atat ,se pare ca au ramas si semne importante ale groazei de pe-atunci a oamenilor, care incercau sa se salveze de vrajitoare si de alte mituri

Ferestrele anti – vrajitoare

Acest gen de ferestre poate fi vazut aproape exclusiv in statul american Vermont. Ferestrele impotriva vrajitoarelor sunt instalate pe un colt al casei, in unghi inclinat (de cele mai multe ori un unghi de aproximativ 45 de grade). Aceste ferestre aveau, in credinta oamenilor de atunci, darul de a le proteja casele de vrajitoare, pentru ca acestea nu si-ar fi putut baga matura prin ferestrele inclinate. Alte nume care li se mai dadeau acestor ferestre extrem de ciudat plasate sunt ferestre de sicriu, ferestre lenese sau ferestre Vermont.

Usile “Cruce si Biblie” sau “Usile Crestine”

In jurul anilor 1700, atunci cand au fost inventate usile cu 6 panouri, se credea ca americanii le folosesc pentru a alunga vrajitoarele si spiritele rele. Forma in care erau dispuse cele 6 panouri ale usilor ar fi reprezentat, potrivit superstitiilor Crucea si Biblia. Locuitorii statelor din Nord-Estul si din Sudul Americii se pare ca ar fi cei care s-au adaptat cumva acestei fantezii mai mult decat americanii din alte state.
De asemenea, se pare ca ar fi existat adevarate dezbateri pe tema pozitionarii crucii: daca aceasta era gandita sa fie in jumatatea de sus, sau in cea de jos a usii.

Balamalele HL

Tot de frica vrajitoarelor, oamenii insistau sa foloseasca pemtru casele lor balamale HL. In loc de o balama traditionala in forma de H, oamenii adaugau pe atunci si un L langa H. Cele doua litere erau un acronim pentru Holly Lord si se credea ca astfel de balamale puse la usa ii protejeaza pe cei din casa de furia Domnului si, desigur, de vrajitoare.
Inca nu exista dovezi ca aceste usi chiar au protejat pe cineva de superstitii, insa in mod cert usi vechi de sute de ani rezista azi mai bine decat daca nu ar fi fost protejate de HL.

Usile rosii in diferite culturi

Daca pana acum nu ai privit usile rosii decat prin prisma unei simple preferinte de culoare, iata mai jos cate intelesuri pot fi adaugate unei astfel de usi, in toate colturile lumii.
In America o usa rosie a fost intotdeauna un semn de bun venit pentru trasurile in trecere, si indica un loc bun de adapost pentru calatorul si calul obositi de drum. Unii spun, de asemenea, ca o usa rosie era si semn al unei case sigure din Underground Railroad (o retea formata de oameni albi si de culoare care ofereau in anii 1800 adapost sclavilor care fugeau din Sud, in vremea cand sclavia nu fusese inca abolita).

In Irlanda o usa rosie se credea ca tine la distanta fantomele, spiritele rele si vrajitoarele. Iata din nou o alta superstitie care are in centrul sau teama de vrajitoare! Si poate ca totusi toate aceste “ritualuri” chiar le-au alungat, devreme ce azi nu mai vedem niciuna…

In Feng Shui o usa rosie simbolizeaza de fapt “gura casei”. Vopsindu-ti usa in rosu vei atrage energia “chi” (energia pozitiva) in casa ta. Sa fie oare atat de simplu?

In Biserica Catolica, o usa rosie la intrarea in capela simbolizeaza sangele lui Iisus Hristos si al altor martiri pentru credinta, si e un semn ca pamantul de dincolo de usa (interiorul bisericii) este un loc sfant si un refugiu din calea raului fizic si spiritual. Cu toate acestea, e bine sa remarcam ca nu toate bisericile catolice au usile rosii, iar asta nu le face mai putin sfinte.

In Scotia o usa rosie proclama, in vremurile mai apropiate noua, fericita veste ca proprietatul si-a platit ipoteca. Si chiar daca nu toata lumea ii stia intelesul, in mod cert omul zambea de cate ori ajungea acasa, amintindu-si ca nu mai are datorii, ci o casa doar a lui!

In China este o traditie sa iti pictezi usa de la intrare in rosu inaintea Anului Nou pentru a invita in casa norocul si fericirea.

Alte superstitii despre usi si ferestre

Ghinda din fereastra. Pe vremuri, oamenii credeau ca daca isi pun o ghinda in pervazul ferestrei vor reusi sa tina fulgerele la distanta.

Ciocanit suspect. O alta superstitie din batrani spunea ca daca auzi un ciocanit la usa, deschizi si nu e nimeni la usa, e semn ca moartea pandeste la coltul casei tale.

Ferestre spre Rasarit. Soarele rasare dinspre Est si de aceea in milte culture oamenii cred ca un numar mare de ferestre orientate spre Rasarit aduce zile fericite. Dimpotriva, lipsa ferestrelor orientate spre Rasarit ar aduce ghinion.

Paianjen la usa. Daca gasesti un paianjen la usa de la intrare e semn ca vei avea musafiri in curand.

Usile trebuie deschise in timpul unei furtuni. Unii spun ca motivul ar fi reglarea presiunii in timpul schimbarilor atmosferice, ceea ce suna logic. Pe de alta parte, exista si credinta ca usile erau odinioara lasate deschise pentru ca fulgerele sa poata iesi daca intrau cumva in casa.
Una peste alta, cu totii avem superstitii, fiecare popor, fiecare cultura si chiar fiecare zona geografica… unii oameni cred in superstitii pana si in zilele noastre, desi poate parea exagerat. Insa chiar si asa, toate aceste povestioare sunt ideale pentru a ne mai descreti fruntile.