Atunci cand facem curatenie in casa, avem adesea tendinta de a neglija unele dintre suprafetele pe care le atingem cel mai mult – usile!
Usile albe completeaza foarte bine aproape orice estetica, de la clasic la modern. Culoarea alb trimite un mesaj de curatenie, de simplitate si de claritate. Ritmul vietii cotidiene ne poate aduce, insa, in fiecare zi in situatii in care sa ne murdarim, iar usile sunt in general primul lucru pe care il atingem in drumul nostru catre baie. Iata de ce ele au nevoie de putina grija si atentie pentru a-si mentine integritatea stilistica.

Zonele unei usi care iau in piept greul sunt zona din jurul manerului si partea inferioara a foii de usa, partea care vine adesea in contact cu incaltamintea murdara a tuturor locatarilor.
De la amprentele murdare din jurul clantei, pana la urma de talpa pe care ai lasat-o incercand sa tii usa deschisa, iti vom oferi mai jos solutii pentru a curata orice urma de murdarie si pentru a mentine usile albe frumoase si, in consecinta, o casa mai atragatoare si mai primitoare.

Dezinfecteaza si sterge praful

Una dintre cele mai usor de implementat rutine de ingrijire a usilor este dezinfectarea clantelor sau manerelor. Foloseste servetelele preferate sau un spray dezinfectant si un prosop fin pentru a sterge toate ungherele si crapaturile pe care le atingi cu mainile.
Acest lucru este important in mod special in timpul lunilor reci, atunci cand probabilitatea de a petrece mai mult timp in casa este mai mare, la fel ca si probabilitatea de a lua vreo viroza care circula.
Inainte sa speli usile, sterge-le de praf. Apa are tendinta de a intinde praful pe suprafete si de a-l face sa arate si mai rau, asa ca fa acest pas cu mare atentie.

O pensula curata face minuni in indepartarea prafului de pe masele plastice, perii sai ajungand in toate crapaturile si canelurile mult mai eficient decat pamatufurile cu pene sau decat carpele de praf. Iar pentru restul usii, o carpa curata de praf va fi perfecta.
Odata ce ai terminat cu detaliile, fa o verificare stergand inca o data usa cu o carpa curata, pentru a indeparta orice urma de praf ramasa.

Spalarea

Poate ca esti tentat sa folosesti pentru usi acelasi spray pe care il folosesti pentru alte suprafete din casa, insa acesti solventi pot afecta finishul, vopseaua, sau chiar lemnul in sine.
Majoritatea mizeriei care se vede pe usile vopsite este cauzata de amprente uleioase care se aseaza peste murdarie, si de aceea curatarea numai cu apa este ineficienta.

O solutie diluata obtinuta din detergent de vase si apa este suficienta pentru a rezolva situatia, dar va fi in acelasi timp si delicata cu usa. O lingura de detergent lichid de vase dizolvata intr-un litru de apa va crea solutia perfecta.
Asigura-te ca verifici solutia de curatare intai pe o parte a usii care nu este foarte vizibila, astfel incat sa te asiguri ca nu ai reactii nedorite din partea vopselei sau stratului de finish.

Odata ce solutia s-a dovedit a fi sigura, poti folosi o carpa sau un burete curat imuiat in solutie pentru a sterge usa. Stoarce intai carpa sau buretele si sterge metodic suprafata usii. Atentie! Apa in exces poate lasa urme pe suprafetele vopsite, asa ca fa tot posibilul sa eviti sa lasi solutia sa se scurga pe usa. Dupa ce speli, clateste bine suprafata cu o carpa uscata, neimbibata in sapun. Sterge apoi usa cu un prosop uscat si curat, pentru a impiedica orice semne de scurgere. Nu uita sa speli si tocurile.

Petele dificile

Uneori sapunul si apa nu sunt destul de puternice pentru a indeparta petele. Daca ai de-a face cu pete cu adevarat incapatanate, incearca sa folosesti un amestec de otet alb distilat si de apa. Nu este scump, nu este toxic si in plus este si foarte eficient. Are insa un miros puternic, care te poate deranja. In ciuda faptului ca initial solutia are un miros puternic, otetul are de fapt un efect deodorizant. Amesteca o masura de otet cu patru masuri de apa pentru a obtine o solutie curatare puternica, dar delicata.

Indiferent cat de rezistenta este pata, este important sa nu folosesti o solutie puternica, asa cum sunt solventii minerali, care pot curata vopseaua si pot transforma o simpla zi de curatenie intr-un proiect de restaurare pe care nu il anticipai si pe care nici macar nu ti-l doreai!

Indepartarea zgarieturilor

Lustruirea usilor din lemn poate reusi sa indeparteze urmele usoare de zgarieturi. Daca lustruirea nu functioneaza pe zgarieturile usoare, poti folosi o pasta obtinuta din bicarbonat de sodiu si apa pentru a freca zona cu un material non-abraziv. Bicarbonatul exfoliaza si slefuieste usor, pentru a obtine o curatare mai in profunzime.

Daca zgarieturile nu sunt eliminate prin aceasta metoda, e posibil ca zona sa necesite revopsire, astfel incat sa obtii din nou acel aspect curat, de un alb imaculat.
Pentru zgarieturile adanci, slefuieste intai zona din jur, pentru a le evidentia in mod clar. Asigura-te ca ai o vopsea perfect potrivita cu cea initiala, astfel incat sa obtii un look fara defect la final si nimeni sa nu observe ca ai intervenit. Odata ce ai slefuit si ai gasit culoarea perfecta, vopseste cu atentie zona problematica, folosind o pensula mica.

Ingrijirea preventiva

Acum ca ai curatat in profunzime usile casei, va fi mai usor sa mentii un aspect mai curat si mai luminos in timp, cu doar cateva tehnici simple de intretinere.
Sterge frecvent praful de pe usi, si foloseste o carpa umeda pentru a sterge petele proaspete, astfel incat sa le impiedici sa se instaleze. Cu ajutorul acestor tehnici rapide, poti economisi o multime de timp si iti poti mentine usile albe din lemn in cea mai buna stare si cu un aspect fantastic!